DIY ethiek #2: you got this

Alle hoofdstukken zijn verzameld in een mini boekje: DIY ethiek handboek gedrukt. Bestel het meteen!

Dit deel gaat over overtuiging. Lukt het je zo goed te zijn als je wilt? Lees af en toe dit hoofdstuk en raak opnieuw overtuigd. Zelf affirmatie! En informatie natuurlijk, want we zijn niet van leegte. Sterker nog: dit is ons manifest.

Jij bent:

  • eerlijk
  • jezelf
  • goed geinformeerd
  • open
  • concreet
  • punk

– tekst van deel 2 –

Ik ben eerlijk

Het grootste probleem met het goede doen, is dat we niet altijd zeggen wat we vinden. We spelen de rol van de professional en houden ons aan de bedrijfscultuur. Zonde, want als we eerlijk zijn (en dat netjes doen), kunnen we sneller en beter samenwerken. En geven we anderen ruimte ook eerlijk te zijn.

Ik ben mezelf

Je brengt altijd jezelf mee. Wie je bent door je ervaringen, opvoeding of achtergrond is onvervreemdbaar van wat je doet. Als wat je doet en wie je bent niet matcht zul je kapot gaan. Als het wel in harmonie is, zul je schitteren. En als iedereen zichzelf is zullen we leren van de fantastische diversiteit.

Ik ben goed geïnformeerd

‘Het voelt niet goed’ is geen argument. Maar wel een belangrijk signaal. Om er wat mee te kunnen moet je zorgen dat je goed weet waar je het over hebt. Educate yourself. Lees boeken, spreek mensen, studeer. En leg dan uit waarom het niet goed voelt. Want alleen op basis van goede argumenten kan het goed veranderen

Ik ben open

Zorg dat je niet alle antwoorden hebt, maar zorg vooral voor vragen. Vragen zijn het begin van een relatie.

Ik ben concreet

Pas op voor post-its. Zorg dat wat je bedenkt echt wordt. Niet alleen praten, maar vooral doen. Kies wat binnen je macht ligt en handel. We kunnen niet alles, maar doen wat wel mogelijk is.

Ik ben punk!

Heb schijt aan ‘hoe het altijd gaat’. Sowieso schijt. Breek de regels, doe het anders. Versnel, verander, of hang juist aan de wagen, wees punk. Al is het heel zachtjes en voorzichtig.

Disclaimer:

Over wat je doet zeg ik niets. Dit helpt je alleen met je houding in je maakproces. En die goede houding leerde ik weer uit vele gesprekken. Dikke kans dat jij er (ook) iets aan hebt.

You got this!

-einde tekst deel 2 –

Alle beschikbare hoofdstukken:

Alle hoofdstukken zijn verzameld in een mini boekje: DIY ethiek handboek gedrukt. Bestel het meteen!