Manifest 🔥

Ik sprak veel mensen, met allemaal een andere opvatting over het goede. Wel was voor iedereen het goede een vanzelfsprekend doel. En hoe verschillend ze ook waren, ze hadden wel een duidelijke overeenkomstige houding en waarden. En dat heb ik opgeschreven in een manifest. Met linkjes naar verdiepende artikelen.

Wij zijn eerlijk

Het grootste probleem met het goede doen, is dat we niet altijd zeggen wat we vinden. We spelen de rol van de professional en houden ons aan de bedrijfscultuur. Zonde, want als we eerlijk zijn (en dat netjes doen), kunnen we sneller en beter samenwerken. En geven we anderen ruimte ook eerlijk te zijn.

Wij zijn onszelf

Je brengt altijd jezelf mee. Wie je bent door je ervaringen, opvoeding of achtergrond is onvervreemdbaar van wat je doet. Als wat je doet en wie je bent niet matcht zul je kapot gaan. Als het wel in harmonie is, zul je schitteren. En als iedereen zichzelf is zullen we leren van de fantastische diversiteit.

Wij zijn goed geïnformeerd

‘Het voelt niet goed’ is geen argument. Maar wel een belangrijk signaal. Om er wat mee te kunnen moet je zorgen dat je goed weet waar je het over hebt. Educate yourself. Lees boeken, spreek mensen, studeer. En leg dan uit waarom het niet goed voelt. Want alleen op basis van goede argumenten kan het goed veranderen.

Wij zijn open

Zorg dat je niet alle antwoorden hebt, maar zorg vooral voor vragen. Vragen zijn het begin van een relatie.

Wij zijn concreet

Pas op voor post-its. Zorg dat wat je bedenkt echt wordt. Niet alleen praten, maar vooral doen. Kies wat binnen je macht ligt en handel. We kunnen niet alles, maar doen wat wel mogelijk is.

Wij zijn punk!

Heb schijt aan ‘hoe het altijd gaat’. Sowieso schijt. Breek de regels, doe het anders. Versnel, verander, of hang juist aan de wagen, wees punk. Al is het heel zachtjes en voorzichtig.

Lekker toch dit? Niet? Of wat te vragen? Check de FAQ.