Oproep: kun je het goede uitrekenen?

In 2009 publiceerde de New Economics Foundation het rapport A bit rich. De NEF is een onafhankelijke denktank die onderzoek doet naar economisch welzijn. In hun rapport berekenen ze de waarde en schade van verschillende beroepen voor de maatschappij.

Het is een belangrijk rapport: het laat zien dat financiële waarde en sociale waarde vaak mijlenver uit elkaar ligt. En dat beroepen die essentieel zijn voor de maatschappij structureel ondergewaardeerd worden. Terwijl zeer schadelijke beroepen vaak ook heel lucratief zijn.

Voorbeeld: de reclame professional

De reclame industrie is omstreden. Reclamemensen zorgen voor hogere uitgaven door consumenten, ze veroorzaken (gok)schulden, creëren onvervulde verlangens, veroorzaken ontevredenheid en stress. Het het rapport laten `de onderzoekers zien dat voor iedere pond die de professional verdient, hij of zij 11 pond aan maatschappelijke waarde vernietigt.

Voorbeeld: ziekenhuisschoonmakers

Ziekenhuisschoonmakers zijn essentieel voor goede zorg. Ze zorgen voor een schone werk- en herstelomgeving en dragen daarmee direct en op langere termijn bij aan de gezondheid van de bevolking. Voor iedere pond die de schoonmaker verdient, creeërt hij of zij 10 pond aan waarde voor de maatschappij.

Hoe bereken je dat?

De economen van de NEF hebben 6 beroepen onderzocht en hebben voor alle zes een eigen berekening gemaakt.

Bij de reclameprofessional nemen ze de kosten van de obesitas epidemie mee, stress gerelateerde mentale klachten en schulden. Daarnaast de kosten van klimaatverandering en opgebruiken van grondstoffen. (In de UK is de overconsumptie 3x van wat de natuurlijke bronnen kunnen aanvullen.)

Het goede berekenen

Voor mijn onderzoek naar ethiek en/in design zou ik graag een model ontwikkelen dat dit soort berekeningen mogelijk maakt voor individuele professionals. Een tool waarmee je berekent wat jij kost en bijdraagt. Het hoeft geen sluitende uitkomst te leveren, maar moet voldoende inzicht geven voor goede zelfreflectie.

Ik wil graag in contact komen met economen, historici, sociologen en andere experts om dit samen te onderzoeken. Ben je of ken je iemand? Ik kom graag in contact: astrid@goedmaken.org

(Beeld: Yuya Tamai, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons)