Podcast: 7 afleveringen over praktische ethiek

Samen met co-host Vasilis van Gemert ben ik in een podcast serie op zoek gegaan naar het hoe van ethiek in design. Want dat het belangrijk is, is wel duidelijk. Maar hoe het dan moet een stuk minder. We spreken met personen en bedrijven die in verschillende sectoren werken.

  • Hier vind je onze podcast: Astrid en Vasilis praten makkelijk
  • Hieronder de samenvatting en links naar de losse afleveringen
  • En helemaal onderaan een groeiende leeslijst

Aflevering 1: Gedraag je

Na een wat roestige generale repetitie beginnen Vasilis en Astrid in deze eerste aflevering echt met Makkelijk Praten. Dit eerste gesprek is verkennend, breed. We onderzoeken wat onze vragen zijn. Is er een afstand tussen theorie en praktijk? Kunnen we bruggen maken tussen de grote denkers en de junior ontwerper? Als je niet vanuit ethiek werkt, ben je dan een slappe of slechte ontwerper?

Luister op onze site (inclusief transcript en shownotes) of in je favo podcastplayer.

Aflevering 2: Sturen, besturen en koekjes

Astrid maakt zich weer eens druk over de rol van de ontwerper. Mag een ontwerper mensen eigenlijk wel sturen en besturen? 

Vasilis verslikt zich enorm in de koekjes van de Persgroep; hoe kunnen ze, hoe durven ze!! Komt het ooit nog goed? Tuurlijk wel, vindt Astrid. De jonge generatie ontwerpers die we nu opleiden gaat het allemaal oplossen. Gelukkig maar.

Luister op onze site (inclusief transcript en shownotes) of in je favo podcastplayer.

Aflevering 3: Menselijk internet

Robert Jan Verkade en Marrije Schaake leiden al meer dan 20 jaar ontwerpbureau eend. Een bureau wat zich bezig houdt met het menselijk maken van het internet. Ze vertellen over hoe ze ontwerpen inzetten om prettige relaties tussen overheid en burger te faciliteren.

Marrije en Robert Jan vragen zich af waarom het verhaal van Victor Papanek, wat hij toch al in de vroege jaren zeventig opschreef, nog steeds geen gemeengoed is. Ligt dat misschien aan het ontwerponderwijs? Of is er iets anders aan de hand?

En Astrid wil graag weten of de keuze tussen Rijk Zijn en Het Goede Doen echt bestaat. En ze vraagt zich af of Marrije en Robert Jan vinden dat ontwerpers ook opvoeders moeten zijn.

Luister op onze site (inclusief transcript en shownotes) of in je favo podcastplayer.

Aflevering 4: Denken maakt je een betere ontwerper

Charlie Mulholland is hoofddocent van de learning community Ethiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij stelt ons gerust: je hoeft niet 20 jaar Kant te bestuderen om zinnige dingen over ethiek te kunnen zeggen. Aan fingerwagging hebben we niets, we moeten op weg naar praktische ethiek.

Luister op onze site (inclusief transcript en shownotes) of in je favo podcastplayer.

Aflevering 5: We hebben de schurk nog niet gevonden

Maike Klip werkte bij DUO als digitaal strateeg en onderzoeker toen wij haar spraken. Inmiddels werkt ze in het team van de Nationale Ombudsman. Ze werkte mee aan de CoronaMelder app en deed onderzoek naar de rol van begrip bij de overheid. Ze deed een master design research aan de Willem De Kooning Academie en studeerde af met een 10. Ze heeft dus wel wat te vertellen!

Luister op onze site (inclusief transcript en shownotes) of in je favo podcastplayer.

Aflevering 6: Abba, Bob Ross en de bedoeling

Alex Corra werkt op de afdeling Strategie, Recht en Communicatie van de Sociale Verzekeringsbank. Hij is expert op het gebied van Privacy & Data Ethics en algemene ethiek. En hij weet veel van het bevorderen van meer maatwerk georiënteerd werken vanuit het gedachtegoed van de bedoeling.

Luister op onze site (inclusief transcript en shownotes) of in je favo podcastplayer.

Aflevering 7: Balans, keuzes en puppies

Rogier Bisschop is één van de creative directors bij Total Design. Toen we Rogier vroegen of hij met ons wilde praten over ethiek twijfelde hij. ‘Wij doen toch niet zo veel met ethiek?‘ Toch is hun werk wel goed.

Voorkomt een gemengd klantenbestand een smalle tunnelvisie? En wat is ‘designprecisie en directheid, transparantie en helderheid, logica en vanzelfsprekendheid’?

Luister op onze site (inclusief transcript en shownotes) of in je favo podcastplayer.

(Groeiende) leeslijst

Boeken: